Μοναστήρια της Κεφαλονιάς

Ιερά Μονή & Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου

agios gerasimos2 8

 

Το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου είναι το πιο ιερό του νησιού. Είναι χτισμένo στο χωριό Ομαλά, στην κορυφή μιας καταπράσινης κοιλάδας με 40 πηγάδια, κοντά στα χωριά Φραγκάτα και Βαλσαμάτα.

Ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο προστάτης της Κεφαλονιάς και το λείψανο του φυλάσσεται στο μοναστήρι, σε μια ασημένια λάρνακα.

Ο ‘Αγιος Γεράσιμος ήταν ένας μοναχός από τα Τρίκαλα της Κορινθίας και ίδρυσε το μοναστήρι τον 16ο αιώνα, ανακαινίζοντας ένα παλαιότερο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Παναγία. Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε το 1597 και αγίασε το 1622.

Έγινε διάσημος για τις θαυματουργές του ικανότητες σε άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Το μοναστήρι είναι εντυπωσιακό, με ένα παρεκκλήσι και μια καινούργια εκκλησία με πολύ πλούσιο διάκοσμο.

Κάτω από το μοναστήρι (στην αρχή, το μοναστήρι ήταν μπροστά) υπάρχει μια σπηλιά, που χτίστηκε από τον Άγιο Γεράσιμο, όπου εκεί προσευχήθηκε και είχε το κελί του. Προσκυνητές από όλη την Ελλάδα έρχονται να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον Άγιο.

Ο λαός της Κεφαλονιάς τιμά το θάνατο του Αγίου Γερασίμου στις 16 Αυγούστου και την επιστροφή των ιερών λειψάνων του στις 20 Οκτωβρίου. Σε εκείνες τις ημέρες, μια πομπή του Αγίου λαμβάνει χώρα. Το φέρετρο μεταφέρεται κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου, που είχε φυτέψει ο ίδιος ο Άγιος Γεράσιμος. Η τελετή ακολουθείται από μια μεγάλη γιορτή με μουσική, χορό, φαγητό και κρασί.


Ώρες λειτουργίας:Δευτέρα – Κυριακή, 7π.μ – 2 μ.μ. και 3μ.μ. – 9μ.μ.

 

Πηγή:

Wikipedia

Εκκλησία Online

Κεφαλονίτικα Νέα

Μονή Άτρου

moniatrou

 

 

Η Μονή Άτρου είναι το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς και βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό (Άτρος) και σε υψόμετρο 760 μέτρων!

Απέχει περίπου 3 χλμ. από τον Πόρο. Χτίστηκε γύρω στον 8ο αιώνα και είναι φρουριακής αρχιτεκτονικής όπου ακόμη και σήμερα σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση ο Μεσαιωνικός Πύργος.

Δυστυχώς η Μονή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1953 και από πυρκαγιά (1994).

Στη Μονή αυτή ασκήτευσε και ηγουμένευσε τον προηγούμενο αιώνα ο χαρισματικός και διακριτικός γέροντας, ο Άγιος Κλήμης.

Η Μονή εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου (Γενέσιον της Θεοτόκου).

 

Πηγές:

Καθημερινή

Wikipedia

Ναός Αγίου Σπυρίδωνα

ag spyridonas 1ag spyridonas

 

 

 

Στο πεζόδρομο του Λιθόστρωτου στο κέντρο του Αργοστολίου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Ναός είναι γνωστός για το περίφημο ρολόι και το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου από εδώ ξεκινάει η πομπή για τον σεισμό του 1953.

Το προηγούμενο βράδυ τελείται εσπερινός στην μνήμη των σεισμών αλλά και του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Ανήμερα το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία για τα αδικοχαμένα θύματα του σεισμού του 1953 ενώ το βράδυ μετά τη λιτανεία της εικόνας στους δρόμους του Αργοστολίου τελειώνει η μέρα δεήσεων και προσευχών.

 

Πηγή:

Καθημερινή

Η Παναγία η Φιδιώτισσα

panagiafidiotissa1 2
panagiafidiotissa1

 

 

Στο  Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στο χωριό Μαρκόπουλο που βρίσκεται στο Νοτιανατολικό άκρο και κοντά στη Σκάλα, υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Φιδιώτισσας». Το όνομά της προήλθε από ένα θαύμα το οποίο επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Από τις 6 Αυγούστου και μέχρι και τις 15 Αυγούστου μέσα και έξω από το μοναστήρι εμφανίζονται πολλά μικρά φιδάκια τα οποία δεν έχουν καταγραφεί  σε κάποιο είδος, γνωστά ως φιδάκια της Παναγιάς. Τα φιδάκια πληθαίνουν όλο και περισσότερο μέχρι την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου οπότε και αυξάνονται υπερβολικά, και εξαφανίζονται ακαριαία αμέσως μετά το πέρας της εορτής. Το από πού βγαίνουν και που πάνε όταν φεύγουν παραμένει ένα μυστήριο που δεν γνωρίζει κανείς.

Η παράδοση λέει πως πριν χρόνια, οι χωρικοί είδαν στο μέρος στο οποίο βρίσκεται ο ναός σήμερα, να καίγεται ένα δέντρο προκαλώντας μεγάλες φλόγες. Φοβούμενοι να μην πιάσει το δάσος φωτιά έτρεξαν να το σβήσουν. Όταν έφτασαν στο σημείο, είδαν το δέντρο εντελώς καμένο και μια εικόνα της Παναγίας ανέγγιχτη από τις φλόγες, να ακουμπάει πάνω του.  Βαθύτατα συγκινημένοι πήραν την εικόνα και την τοποθέτησαν στην εκκλησία του χωριού. Την επόμενη μέρα, πλήθος κόσμου έτρεξε να την προσκυνήσει αλλά η εικόνα δεν ήταν εκεί. Βρέθηκε την επόμενη στο δάσος, ακουμπισμένη στο ίδιο καμένο δέντρο.  Ενοχλημένοι οι χωρικοί ρώταγαν ποιος την πήγε εκεί και εφόσον απάντηση δεν έπαιρναν, κλείδωσαν την εκκλησία για να είναι ασφαλής. Κι όμως, τις επόμενες ημέρες συνέβαινε το ίδιο και έβρισκαν την εικόνα κάθε φορά στο καμένο δέντρο.

Οι χωρικοί πίστεψαν πως ήταν ένα σημάδι από την Παναγία και έτσι έχτισαν μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος, το μέρος δηλαδή που η ίδια, όπως πίστευαν, ήθελε να είναι και τοποθέτησαν μέσα την εικόνα. Μετά από καιρό χτίστηκε εκεί μοναστήρι γυναικών. Οι μοναχές που διέμεναν σε αυτό είδαν μια μέρα πειρατές που προσέγγιζαν το μοναστήρι με σκοπό να τον λεηλατήσουν. Προσευχήθηκαν στην Παναγία και της ζήτησαν βοήθεια και προστασία. Τότε έγινε το θαύμα. Το μοναστήρι περικυκλώθηκε από εκατοντάδες φίδια από τα οποία οι πειρατές φοβήθηκαν και έφυγαν. Από τότε, κάθε χρόνο εμφανίζονται τα φιδάκια και αν μάλιστα κάποια χρονιά δεν παρουσιασθούν, θεωρείται κακό σημάδι. Αυτό συνέβη μάλιστα το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάσθηκε από σεισμούς.

Οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης εκείνες τις μέρες είναι  πράγματι εντυπωσιακές. Φίδια κατακλύζουν το μοναστήρι, και τριγυρίζουν ανάμεσα στους πιστούς, στα στασίδια και τα προσκυνητάρια, στην εικόνα της Παναγίας, στο Ευαγγέλιο ακόμη και στον άρτο της αρτοκλασίας.  Έχουν δέρμα βελούδινο και στο κεφάλι  και τη γλώσσα τους, σχηματίζεται από ένα μικρό σταυρουδάκι.

Είναι πραγματικά ένα αξιοθαύμαστο γεγονός που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει και ένας καλός λόγος για να επιλέξετε να περάσετε τον 15 Αύγουστο στο νησί της Κεφαλονιάς.

 

Πηγή:

iEfimerida

Μονή Κηπουραίων

moni kipoureon1 2
moni kipoureon1

 

Στις δυτικές ακτές του Ληξουρίου και σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη βρίσκεται η ιστορική Μονή των Κηπουραίων.

Η Μονή είναι χτισμένη σε ένα από τα επιβλητικότερα τοπία της Κεφαλονιάς πάνω σε ένα ψηλό βράχο περίπου 90 μ. από τη θάλασσα.

Χτίστηκε τον 17ο αιώνα και η ονομασία της οφείλεται στους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι πατέρες για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην.

Το 1759 κτίζεται αρχικά η εκκλησία της Μονής από τον Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο Πετρόπουλο όπου και την αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Σε λίγο καιρό δημιουργήθηκε ανδρικό κοινόβιο, που στα χρόνια της ακμής του, το προσωπικό του ανέρχεται σε 80 μέλη.

Στη Μονή μπορείτε να προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και τις κάρες των Οσίων κτητόρων της Μονής Χρυσάνθου, Κωνστάντιου και Εφροσύνου.
Επίσης τεμάχιο Τιμίου Ξύλου έχει δωρίσει στη Μονή ο Ρώσος Πρίγκηπας Βλαδίμηρος Δολγορούκης το έτος 1862.

Σε κομψή γυάλινη φιάλη βρίσκεται μύρο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου από τον 7ο αιώνα. Μπορείτε ακόμη να προσκυνήσετε λείψανα διαφόρων Αγίων καθώς και τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής, μοναδικό κειμήλιο της κατεστραμμένης Μονής του Ταφιού.


Η Μονή πανηγυρίζει:
– στις 25 Μαρτίου (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου)
– στην Γ’ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως)
– στις 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωσης του τιμίου Σταυρού με κατανυκτική αγρυπνία και την παρουσία του οικείου Αρχιερέως)
– στις 26 Ιουλίου (Αγίας Παρασκευής)

Η θέα από τη Μονή είναι μοναδική και αξίζει να θαυμάσετε και να φωτογραφίσετε το ξακουστό ηλιοβασίλεμα.

 

Πηγή:

Kefalonia Magazine

Μονή Αγίου Ανδρέα

moni agiou andrea 5moni agiou andrea

 

 

 

Το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα πιθανολογείται ότι χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1639. Όπως είναι γνωστό, η Κεφαλονιά το 1953 πληγώθηκε από μεγάλους σεισμούς και από την καταστροφή δεν γλίτωσε ούτε η Μονή του Αγίου Ανδρέα, η οποία καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. Τότε ήταν που αποκαλύφθηκαν και σπάνιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Αργότερα αναστηλώθηκε η εκκλησία.

Ο χώρος του κυρίως Ναού σώζεται ακέραιος στην αρχική του μορφή. Το τέμπλο είναι έργο των αρχών του 17ου αιώνα με αξιόλογες εικόνες. Τα θωράκια του τέμπλου, με θέματα από το Πάθος του Χριστού, είναι έργα του ιερέως Θεόδωρου Πουλάκη, ενώ τα βημόθυρα που παριστάνουν τους τρεις Ιεράρχες είναι έργα του ιεροδιάκονου Αθανασίου Αννίνου. Η Μονή πανηγυρίζει δύο φορές το έτος: 30 Νοεμβρίου επί τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου και την Παρασκευή της Διακαινησίμου επί τη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής που είναι και η Δευτέρα Προστάτης της Μονής.

Το 1988 ιδρύθηκε το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο με πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κεφαλονιάς και το 2002 στεγάστηκε σε δικό του κτίριο που χτίστηκε για αυτό το σκοπό στη Μονή του Αγίου Ανδρέα.Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Ιερού Ναού της Μονής Ταξιαρχών Μηλαπιδιάς. Στα εκθέματα της αίθουσας περιλαμβάνονται το σάβανο του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Ε’, το επιτραχήλιο του Αγίου Νεκταρίου και το υποκάμισο του Αγίου Παναγή (παπά-Μπασιά). Στο Μουσείο ακόμα εκτίθενται δύο χειρόγραφες επιστολές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του έτους 1777.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι ο Αρχιεπισκοπικός Σάκκος Κεφαλληνίας, κεντημένος από τη μοναχή Θεοδώρα Κανάλη από το χωριό Μεταξάτα, στο διάστημα από το 1715 έως το 1721 και με θέματα από τον Κύριο Ιησού Χριστό ως “Άμπελο” στην πρόσθια όψη και την Θεοτόκο ως “Ρίζα του Ιεσαί” στην οπισθία.

Ώρες λειτουργίας ΜΟΝΗΣ:Δευτέρα – Κυριακή, 7π.μ – 2 μ.μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ.

Ώρες λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟΥ:Δευτέρα – Σάββατο, 8π.μ – 2 μ.μ.

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς- Best Beaches Kefalonia GET PDF GUIDE

Κατέβασε τον οδηγό - Get the PDF guide.

We respect your privacy.